• De Duitse regering is niet langer van plan om netbeheerder TenneT Duitsland te kopen.
  • Berlijn heeft te veel begrotingsproblemen om de Duitse activiteiten van TenneT volledig over te kunnen nemen, aldus de netbeheerder.
  • Den Haag onderzoekt alternatieven voor de verkoop van TenneT Duitsland, zoals een gedeeltelijke verkoop aan een private partij of een beursgang.
  • Lees ook: Stroomtekort dreigt na 2030: ‘Overheid moet niet langer wachten met plan’

De Duitse regering is niet langer van plan de Duitse activiteiten van netbeheerder TenneT te kopen.

Tussen Den Haag en Berlijn liepen lange tijd gesprekken voor zo’n deal die TenneT van de nodige miljarden moest voorzien voor de uitbreiding van het hoogspanningsnet in Nederland.

Maar de Duitse regering heeft te veel begrotingsproblemen om TenneT Duitsland volledig over te kunnen nemen, maakte TenneT bekend.

“Vandaag zijn de besprekingen tussen TenneT Holding en Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), handelend namens de Duitse Bondsregering, over een volledige verkoop van TenneT Duitsland beëindigd”, verklaart TenneT.

Mogelijke beursgang TenneT Duitsland

Vorige maand kondigde demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën) al aan naar alternatieven voor de verkoop van TenneT Duitsland te kijken.

Zo onderzoekt het kabinet of de Nederlandse staat als eigenaar van TenneT zelf kapitaal kan bijstorten. Maar ook een verkoop of gedeeltelijke verkoop aan een private partij of een beursgang van de Duitse activiteiten behoren tot de mogelijkheden.

"De Duitse overheid heeft toegezegd dergelijke alternatieve oplossingen te ondersteunen. In de tussentijd blijft TenneT zich volledig inzetten voor de uitvoering van haar grote investeringsplannen in beide landen", schrijft TenneT daarover.

Het Nederlandse kabinet verstrekte begin dit jaar ook een lening van 25 miljard euro waarmee TenneT in 2024 en 2025 verder kan.

Duitsland kampt met begrotingsgat van €60 miljard door rechterlijke uitspraak

TenneT kocht in 2010 een hoogspanningsnet van het Duitse energieconcern E.ON, waarmee de beheerder er in één klap ruim 10.000 kilometer aan kabels over de grens bij kreeg.

Maar nu bedrijven en huishoudens vergroenen en daardoor steeds meer elektriciteit gebruiken, moeten stroomnetten snel worden uitgebreid. TenneT zei onlangs daar de komende tien jaar 160 miljard euro in te investeren.

Nederland wilde niet langer ook de financiële risico's dragen rond de investeringen in Duitsland. De Duitsers leken aanvankelijk bereid om zelf geld te steken in het stroomnet, maar de situatie werd lastiger toen een uitspraak van een grondwettelijk hof de coalitie met een gat van 60 miljard in de begroting opzadelde.

Eerder dit jaar zei TenneT nog dit jaar een deal te verwachten over de verkoop van Duitse onderdelen. Met zo'n verkoop zou 22 miljard euro gemoeid zijn, meldde persbureau Bloomberg eerder op basis van ingewijden. Het ministerie van Financiën wil niets zeggen over het prijskaartje van TenneT Duitsland.

LEES OOK: Stroomnet blijft voorlopig overvol door toename wind- en zonnestroom, meer warmtepompen en verduurzaming industrie